EnglishSpanishSwedish
Alla inlägg

Expedition Colombia

Min senaste expedition gick till Colombia, detta vackra land som äntligen börjar komma på fötter igen efter många år av förtryck och våld från de kriminella grupper som satt skräck i befolkningen. Inte bara är det en extremt vänlig och spännande kultur, utan ett land med otroligt varierad natur. Eftersom jag kom direkt från Costa Rica till Colombia för att möta upp min pojkvän och även ha lite semester (den första på många år) var jag redan bortskämd med den höga artrikedom som fanns på Costa Rica. Trots det överraskade Colombia mig gång på gång med unika arter, häpnadsväckande regnskog och magiska vattenfall!
Men Colombia står inför ett problem. Med en snabbt växande turism ökar även trycket på dess natur, den Karibiska kusten och delar av Amazonas regnskog. Att kunna ta emot det ökande antalet nya besökare och samtidigt gynna landets ekonomi utan att det sker på bekostnad av naturen är enorm utmaning.
Just nu arbetar jag med ett projekt för att uppmärksamma ekoturism så att både landet och besökarna kan njuta av men framförallt MED naturen!

Vad kan du göra?
Om du är i Colombia, var ett gott exempel, skräpa inte ner och plocka upp skräp som du ser i naturen.
Köp inte mer än du behöver även om souvenirer lockar.
Håll dig på de stigar som finns, bryt inga grenar, ta inte på koraller, plocka inga snäckor och njut av naturen med respekt.


Med mig i min Lowepro ProTactic 450AW hade jag såklart:
-Canon EOS R
-Tamron 15-30 f/2.8 G2
-Tamron 70-200 f/2.8 G2
-Tamron 100-400 f/4.5-6.3
-Tamron 27-70 f/2.8 G2
-Tamron 90 f/2.8
-Gopro HERO 3 black edition
-DJI Mavic PRO

La Danta är ett område i Colombia med ytterst få turister och bjuder på en rad otroligt häftiga vattenfall. Efter en rejäl vandring in i skogen har ett bad i ett svalkande vattenfall aldrig känts så uppfriskande!

Tayrona Nationalpark.
Parken som erbjuder en fantastisk natur om du bara orkar att gå den extra biten för att undkomma de 6000 andra besökarna som trängs ihop i de små campen. Det är riktigt tråkigt att se hur slitage det blir på skogen när parken släpper in långt fler besökare än vad naturen klarar av men förhoppningsvis blir det en ändring på detta i framtiden. Vi begav oss längre in i parken, dit få besökare orkade vandra i den extrema värmen som låg på 38 grader Celsius, och tog oss upp till en 2000 år gammal by. Även om livet för invånarna såklart har förändrats rejält på senare tid, lever några av dem fortfarande kvar i byn, 4 timmars vandring upp bland bergen och odlar sin mark på samma vis som deras förfäder gjort i tusentals år.

Många exotiska arter far illa på grund av den illegala handeln där vilda djur fångas in för att hållas som husdjur. Många av dem får fel kost och blir så tama att de aldrig kan återgå till det vilda igen.
Vi besökte en gård där ägarna tar hand om de djur som polisen konfiskerar och som inte kan släppas ut i det vilda igen. Djuren får tillgång till mat, men strövar fritt på gården och kan välja själva om de vill stanna kvar eller ta sig tillbaka till skogen. Många av dem ger sig av, men för den vackra papegojan på bilden ovan är ödet redan bestämt. Den förra ägaren har nämligen klippt fjädrarna så mycket att de inte kommer att växa ut igen och därför kan hon inte längre flyga. När hon kom till gården hade hon en partner, men eftersom partnern kunde flyga brukade hon klättra upp på hustaket så att de i alla fall kunde sitta tillsammans. Allt eftersom tiden gick hittade partnern en annan dam, som kunde flyga.
Hon sitter fortfarande ibland på taket och tittar på sin förre partner när han flyger med sin nya dam. Men då och då landar han bredvid henne på taket och håller henne sällskap en stund.
En hjärtskärande historia om att vilda djur ska få vara i det vilda och styra sina egna livsöden i både liv och kärlek.

El Penón i Guatape, den gigantiska meteoriten som slog ned med en enorm kraft och ändrade landskapet kolossalt är ca 200 meter hög. Om du orkar klättra de 750 trappstegen upp kan du vara säker på att få en fantastisk utsikt!

I slutet på semestern besökte vi Perritos y Gatitos, centret som arbetar för att ta hand om skadade och hemlösa hundar och katter som behöver nya hem. Många av dem är rejält misshandlade eller bär på livshotande sjukdomar. Men eldsjälarna som driver centret ideellt tillsammans med en veterinär som arbetar gratis ser till att djuren tas om hand, blir kastrerade och får nya hem. Fler sådana vackra människor tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up