EnglishSpanishSwedish

Expedition Sebangau

I Sebangau nationalpark, Borneo, dokumenterade jag tillsammans med WWF -Kalimantan orangutangen och dess livsmiljö som är starkt hotad av de allt fler palmoljeplantager och guldbrytning som ständigt tar mark från den värdefulla låglandsträskregnskogen där orangutangen idag lever.

Teamet från WWF Kalimantan är ett gäng på ungefär 30 personer som dagligen dokumenterar och följer orangutangerna i nationalparken. Klockan 3 på morgonen ger de sig ut i den mörka regnskogen med pannlampor för att spåra och försöka hitta orangutanger. Klockan 6 är de tillbaka för att äta frukost och sedan bege sig ut igen vid 9-snåret och spenderar därefter resten av dagen med att följa de orangutanger de hittat.

Orangutangen lever ensam (eller med sin unge) och förflyttar sig ungefär 8 km per dag. De bygger tillfälliga övernattningsbon högt upp i en trädkrona och förflyttar sig dagen efter i jakten på de manga frukter som finns högt upp I trädkronorna.

WWF Kalimantan antecknar vad som skiljer individerna åt och namnger dem (men GPS-märker dem inte då de inte vill störa deras naturliga levnadsmönster), noterar vilken frukt de äter, GPS-markerar de träd där de övernattar och äter och för ständigt statistik för att på så vis lära sig hur de bäst kan skydda denna fantastiska varelse!

Scroll Up